Over mij

Samenwerken, op elkaar vertrouwen, plezier maken... Dat is wat ik belangrijk vind in de relatie tussen mij en mijn hond. En dus ook in mijn begeleiding van jullie.

Hee, ik ben Tamara

Ik ben maatschappelijk werkster van opleiding, maar mijn liefde voor honden bleek te groot om te weerstaan. Ik werk ondertussen fulltime als hondenverantwoordelijke in Dierenasiel Tienen en daarnaast heb ik in bijberoep Trusted Dogs opgericht. 

De zorgsector is best een zware sector om in te werken. Ik ben dan ook op een bepaald moment gaan kijken naar wat mij nu eigenlijk echt gelukkig maakt. Rond die tijd (toeval of niet?!) kwam de familie van één van mijn patiënten met een pup op de afdeling waar ik werkte toe. Het zien van dit koddige hondje bracht mij zoveel vreugde. Uiteraard wist ik al dat ik graag honden zag, ik heb immers mijn eigen hond (en wil er nog meerdere) en ik was vrijwilliger in het dierenasiel. Maar toch, alles viel toen op zijn plaats en dat heeft mij een knoop doen doorhakken. 

Vita is mijn eerste eigen hond. Ik moet je niet vertellen hoe spannend het allemaal was! Toen zij in mijn leven kwam, had ik exact dezelfde vragen als jij: hoe krijg ik haar volledig zindelijk, hoe zorg ik ervoor dat ze alleen kan blijven, hoe moet ik haar socialiseren, … hoe zorg ik ervoor dat ze gelukkig is bij mij? Ik weet dus maar al te goed hoeveel info er online te vinden is, hoeveel hondenscholen er zijn, welke tips familie en vrienden je soms willen geven, enzovoort.

Daarnaast zie ik door mijn (vrijwilligers)werk in het asiel en door mijn werk met baasjes en hun pups helaas erg veel honden die geen goede start hebben gekregen in hun leven. Ze komen uit broodfok, worden gekoppeld aan een baasje dat helaas geen goede match blijkt te zijn, … Hierdoor gaan zowel hond als baasje ongelukkig door het leven. Soms wordt er dan beslist om de hond af te staan aan het asiel; soms blijven de problemen zich thuis opstapelen. That’s where I come in… Ik wil ervoor zorgen dat er minder mismatch is tussen baasjes en hun hond, zodat er meer honden en hun baasjes gelukkig samen door het leven gaan. Dit betekent dat je op voorhand heel goed moet weten waar je aan begint.

En zo is Trusted Dogs dus ontstaan!

Wat is mijn missie?

Zo kom ik bij mijn aanbod en mijn missie. Ik focus mij op mensen die een goede start willen nemen met hun hond. Welk ras moet je kiezen? Wat moet je doen als voorbereiding op de komst van je pup? Wat moet je doen als je pup juist in huis is? Wat moet je doen als je pup een puber wordt? Hoe blijf je ervoor zorgen dat je hond voldoende fysieke én mentale uitdaging krijgt? … Hiervoor bied ik individuele begeleiding aan., waarbij ik focus op zowel opvoeding als training.

Waarom vind ik dit allemaal zo belangrijk? Op vele plaatsen zie ik dat er enkel gekeken wordt naar training en dat opvoeding bijkomstig is. Dat is jammer. Een goede opvoeding i.c.m. basistraining zorgt immers voor een hond die zich goed in zijn vel voelt, een hond die weet wat van hem verwacht wordt, enzovoort. Bovendien zorgen een goede opvoeding en basistraining ervoor dat er later minder ongewenst- of probleemgedrag naar boven zal komen.

Waar focus ik dus op? We gaan samen werken aan de band tussen jou en je hond, we gaan kijken naar hoe zijn basisbehoeften ingevuld zijn, wat zijn lichaamstaal zegt, we werken zowel rond fysieke als mentale uitdaging, enzovoort. Ik hecht belang aan een begeleiding op maat van de hond en eigenaar, aan samenwerken, op elkaar vertrouwen en plezier maken.

Kortom, mijn aanbod zal leiden tot meer gelukkige honden en gelukkige eigenaars. Daar doe ik het voor! En jij?

Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.” – Roger Caras

Beloningsgericht

Ik werk niet correctiegericht, maar op basis van positieve en welzijnsgerichte methoden, die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Op maat van hond én eigenaar

Ik pas het gehele traject aan naar jouw vragen en naar wat je hond nodig heeft. Zowel tijdens mijn individuele trajecten als groepslessen krijgen jullie van mij dus persoonlijke aandacht.

Gediplomeerd

Ik heb verschillende opleidingen gedaan en ik volg regelmatig bijscholingen zodat ik jullie op een onderbouwde manier kan verder helpen.

Over Vita

Zelf heb ik één hond, Vita. Ze is een schattige Amerikaanse cocker spaniël van 7 jaar oud. Typisch voor cockers is hun eigenzinnig karakter, en ik kan jullie zeggen: het is een gevalleke 😉 Maar daar hou ik net van! 

Ook ik heb met haar al een heel parcours afgelegd. Ze heeft een erg onzeker kantje, waar al heel wat werk in gekropen is, en daarnaast durft ze aan de lijn wel eens lelijk doen naar andere honden. Work in progress…

Ik zou ze in ieder geval niet meer kunnen missen! En je zal zeker en vast foto’s van haar op mijn website tegenkomen!

De andere honden in mijn leven

Naast mijn eigen hond ben ik dus ook dagdagelijks bezig met de honden in het asiel. Zij brengen elk hun eigen uitdagingen met zich mee, wat super interessant en leerrijk is. 

Trouwens, ook van deze lieverds zal je foto’s tegenkomen op mijn website. 

Mijn favorieten

festival

Jera on air (Nederland)

artiest

Knocked Loose

Ras

Ik kan niet kiezen :p

Land

Als het maar warm is…

Chips

Lays ovenbaked zout

Drankje

Ice-tea peach

serie

met comedy, science fiction, superheroes, … maak je mij al snel tevreden 😀

Reviews van mijn klanten

Trusted Dogs - puppycoach - pup 57
Tamara is iemand bij wie je je snel op je gemak voelt. Zij ging met ons na welk ras best bij ons gezin past en gaf ons ook heel wat extra uitleg en tips. Ze maakt echt tijd voor een persoonlijke aanpak en is heel betrokken. Hierdoor voelden we ons erg gesteund. Je voelt aan alles dat ze een enorm groot hart heeft voor dieren. Wij zullen zeker nog beroep doen op haar!
Joke met Oetse
Trusted Dogs - puppycoach - pup 62
We gingen met Tamara het puppy coaching traject aan met onze Friese Stabij Polly. Na enkele sessies op een traditionele hondenschool, merkten we dat we persoonlijk contact misten. Tamara stelt jou (en jouw hond) vanaf het eerste moment gerust. We werkten aan het alleen blijven thuis en hielden Tamara op de hoogte via whatsapp of mail, zo kon ook zij inspelen op veranderingen in het gedrag van Polly. We zijn heel blij dat we de overschakeling van hondenschool naar hondencoach hebben gemaakt, we denken dat dit zowel een positieve invloed had op Polly als op de baasjes 🙂
Laura met Polly
Trusted Dogs - puppycoach - pup 60
Aanrader voor de begeleiding van je pup! Tamara gaf mij gisteren enorm veel tips & tricks i.v.m. de opvoeding van onze Rudi! #trusteddogs #goebezigtamara
Sven met Rudi
Trusted Dogs - puppycoach - pup 63
Super tevreden over de individuele aanpak tijdens de persoonlijke trainingssessies van onze goldendoodle thuis! Tamara is zeer goed georganiseerd (alles stap per stap, goed gedocumenteerd,..), neemt voldoende tijd en herhaalt wanneer iets niet duidelijk is. Ze voelt zelf goed aan waar ze klemtoon moet opleggen in functie van de hond zelf en geeft zeer breed advies! De coaching aan huis ervaar ik als veel persoonlijker, sneller, comfortabeler voor de hond en het baasje, geen storingen van andere hondjes... Ik zou oprecht iedereen aanraden te kiezen voor zulke individuele aanpak!
Kris met Lily
Tamara is een super enthousiaste en gepassioneerde vrouw die weet waar ze mee bezig is. Wij zijn alvast fan.
Pieter
Trusted Dogs - puppycoach - pup 59
Heel tevreden van de puppyles! Tamara straalt rust en vertrouwen uit, net wat ik nodig had toen het allemaal wat moeilijker liep met Abba. De lesjes waren in een klein groepje, waardoor er een gemoedelijke sfeer was met veel ruimte voor het stellen van vragen.
Liesbet met Abba
We volgden het traject wandelen zonder trekken met onze 1.5 jaar oude Engelse Cocker Bas. Bas is een zeer energieke hond met enorm veel kracht en het wandelen met hem was echt een opgave. Zo erg dat we het vaak gewoon uitstelden. We hebben vooral geleerd om onze hond beter te begrijpen en zijn aandacht te krijgen. Zijn energie is er nog steeds, maar na het volgen van de sessies met Tamara is het wandelen met hem intussen veel aangenamer. Hij geniet er duidelijk meer van en wij ook. Ik zou het traject zeker aanraden!
Katia met Bas
Trusted Dogs - puppycoach - pup 56
Exact wat je nodig hebt als je een nieuwe puppy in huis hebt! Puppycoaching aan huis heeft ons enorm geholpen! Bedankt Tamara, dikke poot van Spike.
Annelies met Spike
Trusted Dogs - puppycoach - pup 45
Een groepsles met je pup kan stresserend zijn (zeker de eerste keren), maar Tamara doet dit op een heel rustige, aangename manier. Je krijgt er tools waar je thuis verder mee aan de slag kan en leert je hond beter te begrijpen. Heel fijne ervaring!
Inge met Mila
Wij zijn beginnen speuren met Buffalo omdat we meer tijd wilden doorbrengen in activiteit met de hond, en we merkten reeds van toen hij een puppy was dat zijn neusje toch wel bijzonder was. Bovendien is het een goede fysieke activiteit zowel voor de hond als voor het baasje. Dus zijn we op de kar gesprongen toen Inge destijds daarmee begon en we hebben vele leuke uren samen beleefd. Toen jij dan overnam van Inge, was het logisch dat we met jou verder gingen, en dat hebben we ons niet beklaagd. Vermits jij enkel tijdens de weekends dit kan organiseren, beperkt het een beetje onze mogelijkheden, maar daar kunnen we mee leven 😉 Zou ik andere baasjes ook aanraden om te speuren met hun hond, zeker weten! Je kan alleen maar winnen. De samenwerking met de hond maakt ook dat je wederzijds vertrouwen groeit, en dat maakt het rugzakje van de hond weer wat lichter. Ik was in ieder geval verrast dat Buffalo je van het eerste moment vertrouwde. Je hebt "Het" dus.
Marc met Buffalo
Trusted Dogs - puppycoach - pup 58
Pukka en haar baasje zijn erg blij met de 5 sessies puppycoaching die we van Tamara van Trusted Dogs hebben gekregen. Waar de hondenschool in tekortschoot, kwam Tamara ruimschoots in tegemoet! We kunnen nu beter op de eigen noden van onze pup inspelen waardoor ze ook veel sneller leert en hier meer plezier in heeft!
Carolien met Pukka
Trusted Dogs - puppycoach - pup 21
It's the perfect name for the perfect service. I complete trust her with the training of my precious dog Jetta. I would highly recommend Trusted Dogs.
Jane met Jetta
Trusted Dogs - puppycoach - pup 61
Zeer goede en aangename ervaringen ivm de sessies voor mijn hondje Joepie! Zeer professionele aanpak, maar ook persoonlijke aanpak. Een echte aanrader.
Shannen met Joepie
Na meer dan 5 jaar speuren met Inge gingen we voor een nieuwe uitdaging, Speuren met Tamara. Reeds bij de 2de les voelde het aan als voorheen. Na elke opdracht bracht Pippa’s neusje ons tot bij Tamara! Een natuurlijke ontspanning voor hond en baas, waar ras of leeftijd geen rol spelen.
Ingrid met Pippa
We zijn enorm blij dat we Tamara hadden om ons te ondersteunen bij de komst van onze eerste pup! We volgde zowel de individuele lessen als de groepslessen en ook 1 keer speuren. 🙂
Caitlin met Oscar

Mijn opleidingen & bijscholingen

Opleiding
Jaar
Opleider
Verschillende modules van de opleidingen puppycoach, honden gedragsdeskundige, therapiedier begeleider en -trainer
2019 – 2021
Toscanzahoeve
Honden gedragsdeskundige (inclusief praktijkdagen en lezingen: clickertraining, speuren, positieve jachttraining, pijn bij honden, secundaire emoties bij honden, aromatherapie, BAT, de senior hond, darmmicrobioom, hulphond, bijtpreventie, detectie)
2019 – 2022
Laura Bangels – Gedragscentrum voor honden
Professionele hondentrainer
2021
Laura Bangels – Gedragscentrum voor honden i.s.m. Canifit
Natuurlijk speuren met je hond
2022
Intouch Coaching
Asielmedewerker
2022
Dienst Dierenwelzijn
Professionele honden fitnesstrainer (inclusief vervolgmodules ‘pup & senior’, ‘sporthonden”)
2022 – 2023 (2024)
Canifit i.s.m. Nimble-K9
Stress management bij honden
2023 – 2024
Amazing Animal Minds i.s.m. Paws in Touch
Opvoeden met zelf-regulatie
2024
Friendly with Dogs i.s.m. Freedogz

Never think you already know all. However highly you are appraised, always have the courage to say to yourself - I am ignorant.

Ivan Pavlov

Bijscholing
Jaar
Opleider
Workshop hersenkrakers
juni 2019
Lezing BAT
augustus 2019
Monique Bladder (Nederland)
Hondenschool Instructeurs Congres Nederland
augustus 2019
Annorlunda
Friendly With Dogs congres
september 2019
Friendly with Dogs
Workshop EHBO
januari 2020
Canifit
Seminarie abnormaal gedrag
februari 2020
Kenniscentrum Argos (Nederland)
Lezing probleemgedrag in de praktijk
februari 2020
Therapy 4 dogs
Bijscholing hoog-risico honden
februari 2020
Kynologisch collectief (Nederland)
Lezing trainingsvrij opvoeden
februari 2020
Pawprints
Lezing getting the die out of diet
februari 2020
Pawprints
Webinar uitvallende honden
maart 2020
Monique Bladder (Nederland)
Online lesprogramma uitvallende honden
start maart 2020
Monique Bladder (Nederland)
Webinar 5 mythes over hondengedrag
april 2020
Kwispeltherapie
Webinar dominantie
april 2020
Monique Bladder (Nederland)
Online lezing blafgedrag
april 2020
Kenniscentrum Argos (Nederland)
Webinar hond alleen
april 2020
Monique Bladder (Nederland)
Webinar pijn bij honden
april 2020
Freedogz
Webinar hoogsensitiviteit bij honden
mei 2020
MOOB en Shewolf dog coaching
Webinar angstige / onzekere hond
juni 2020
Monique Bladder (Nederland)
Webinar angst voor geluiden / voorwerpen
juni 2020
Monique Bladder (Nederland)
Online lesprogramma angst
start juni 2020
Monique Bladder (Nederland)
Webinar puberteit
juni 2020
Kenniscentrum Argos (Nederland)
Webinar relatie gezondheid en gedrag
juli 2020
Monique Bladder (Nederland)
Webinar adoptiehonden
juli 2020
Kynoplus (Nederland)
Webinar najagen
juli 2020
Kenniscentrum Argos (Nederland)
Webinar neus van de hond
augustus 2020
Kenniscentrum Argos (Nederland)
Hondenschool Instructeurs Congres Nederland
augustus 2020
Annorlunda
Friendly With Dogs congres
september 2020
Friendly with Dogs
Balanstraining of training in balans?
februari 2021
Nimble K-9
Lezing pijn bij honden
mei 2021
Dogs & dreams
Webinar 20 things every dog owner should know
november 2021
PACT
Webinar running successful puppy classes
december 2021
PACT
Bijscholing
Jaar
Opleider
Separation anxiety
maart 2022
Grisha Stewart
Gedragsproblemen – mentaal of (fy)ziek? Praktische handvaten voor wanneer de grenzen vervagen
april 2022
VDG
Understanding and recognizing separation anxiety in dogs (Moira Hechenleitner) + Agression in dogs (Michael Shikashio)
mei 2022
Dutch Cell Dogs
Hondenschool Instructeurs Congres Nederland
augustus 2022
Annorlunda
Friendly With Dogs congres
september 2022
Friendly with Dogs
Webinar the power of choice and predictability
november 2022
VDG
Webinar: RAT: Relationship Assessment Tool
februari 2023
Suzanne Clothier
Webinar: Thrills and Chills
februari 2023
Suzanne Clothier
Webinar: Matchmaker, Matchmaker – Make Me A Dog: Applied CARAT
februari 2023
Suzanne Clothier
Pet Pain Relief Summit
februari 2023
Pet Summits
Senior Dog Care Summit
mei 2023
Pet Summits
Webinar De eerste 90 dagen met je pup
augustus 2023
Movi Academy
Friendly with Dogs congres
september 2023
Friendly with Dogs
Video Yowser!! A Guide To Defensive Handling Techniques
oktober 2023
Sue Sternberg
Video The Bite-O-Meter: Understanding Body Language and Facial Expressions in Dogs
oktober 2023
Sue Sternberg
Video Assessing Dog To Dog Interactions
oktober 2023
Sue Sternberg
Ebook: Juvenile Delinquent Dogs – The Complete Guide To Saving Your Sanity and Successfully Living With Your Adolescent Dog
oktober 2023
Sue Sternberg
Ebook: Train To Adopt – Humane Guidelines and A Training Program for Dogs In Shelters
oktober 2023
Sue Sternberg
Ebook: Getting A Grip On Aggression Cases – Practical Considerations for Dog Trainers
oktober 2023
Sue Sternberg
Ebook: Assessing Aggression Thresholds In Dogs – Using The Assess-A-Pet Protocol To Better Understand Aggression
oktober 2023
Sue Sternberg
VDG congres
maart 2024
VDG

Waar heb ik mijn kwaliteitslabel behaald?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heb ik heel wat opleidingen en bijscholingen gevolgd. Ik vind het erg belangrijk om mijn werk met honden te onderbouwen, op een juiste manier aan de slag te gaan, expertise op te bouwen, … 

Naast mijn scholing wou ik dan ook graag een kwaliteitslabel behalen. En dat is mij gelukt! The Association of Pet Dog Trainers for Belgium and the Netherlands is een vereniging voor “hondentrainers die gebruik maken van beloningsgerichte trainingstechnieken, die vriendelijk, eerlijk en effectief zijn”. Dit label biedt mijn klanten een kwaliteitsgarantie. Dit label betekent namelijk dat ik mij gedraag volgens de gedragscode van de APDT-BeNe, dat ik geslaagd ben voor hun evaluatie en dus over voldoende kennis beschik, en dat ik op een hondvriendelijke en correcte manier coaching en training geef aan baasjes en hun honden. 

Wil je meer lezen over de APDT-BeNe? Neem dan zeker een kijkje op hun website: https://www.apdt-bene.net/

Typisch ik:

Zeggen dat ik gezonder ga leven om dan de zetel in te kruipen met een zak chips.

Gratis e-book

De 5 veel gemaakte fouten bij puppy opvoeding (die je al kan maken nog vóór je pup in huis is)

In dit e-book vertel ik je over de 5 fouten die ik in mijn begeleidingen het meest tegenkom bij de opvoeding van pups. Ik vertel je wat de fouten zijn en hoe het anders kan.

Vergeet je niks?

Gratis e-book

“De 5 veel gemaakte fouten bij puppy opvoeding (die je al kan maken nog vóór je pup in huis is)”