Wat moet je weten voor je pup thuis toekomt? 🧐

Dus… Je hebt bepaald welk ras je wil en bij jouw levensstijl past. Je bent gaan kijken bij een goede fokker. Je hebt een tijdje op de wachtlijst gestaan, en ondertussen liet de fokker weten dat er een nestje op komst is. Het is dus bijna zover! Binnen enkele weken mag je je nieuwe beste vriend in je huis verwelkomen. ???? Welke informatie over opvoeding en omgaan met honden kan je dan best al op voorhand te weten komen?

  • basisbehoeften van de hond
  • informatie over de verschillende ontwikkelingsfases waar je hond door zal gaan (en welke eventuele moeilijkheden dit met zich meebrengt 😅)
  • lichaamstaal van de hond
  • hoe honden leren en hoe je dus het best met je pup aan de slag kan gaan

Ik ga hieronder wat dieper in op enkele van deze thema’s. Heb je graag 1 op 1 coaching over deze thema’s? Boek dan een match call in om te bekijken of mijn Welkom puppy coachingstraject iets voor jou is.

Basisbehoeften van je hond

Wanneer deze vervult zijn of er minstens de optie is voor je hond, zal deze zich beter in zijn vel voelen, zal deze meer in evenwicht zijn en is er dus minder kans op het ontwikkelen van ongewenst- of probleemgedrag. De basisbehoeften spelen zich zowel af op fysiek als mentaal als emotioneel niveau.

  • de medische toestand van je hond

Ben je zeker dat je hond geen pijn of jeuk heeft? Heeft hij in het verleden ergens last van gehad?

  • activiteit vs rust

Hoeveel rust en slaapt je pup? Hoeveel tijd is hij actief? Wat doe je precies met hem?

  • fysieke activiteit vs mentale activiteit (zie ook eerdere post over denkspel)

Is je activiteit aangepast aan de leeftijd, conditie, nood, … van je hond? Bied je vooral fysieke uitdaging of ook mentale?

  • veiligheid, plaats, steun

Heeft je hond een eigen veilige plaats? Voelt hij zich veilig bij jou als baasje en voelt hij zich gesteund door jou?

  • begrenzing

Hoe begrens jij je hond? Of spreek je van corrigeren? Wat doe je precies? Hanteer je bepaalde huisregels?

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je voorziet in de basisbehoeften van je pup? 🐾

Ontwikkelingsfases van de hond

Het is namelijk erg belangrijk om te weten wat je pup doormaakt op welk moment en waar jij als baasje dus aandacht aan moet besteden.

  • prenatale fase (voor de geboorte)

Hoe meer stress de moeder ervaart, hoe meer invloed dit zal hebben op de pups, waardoor deze zich op latere leeftijd minder goed in hun vel voelen en meer ongewenst of probleemgedrag kunnen stellen. Het kiezen van een goede fokker zorgt ervoor dat dit risico kleiner wordt.

  • neonatale fase (0 – 12 dagen)

De pups zijn in deze fase volledig afhankelijk van de moeder.

  • overgangsfase (13 – 21 dagen)

De ogen en oren gaan open, waardoor de pups op een andere manier bewust worden van de wereld. Ze beginnen meer fysiek te ontwikkelen, bv meer kruipen, stilaan stappen, bewust beginnen urineren, … Daarbij beginnen ook de tandjes uit te komen, waardoor ze beginnen bijten en kauwen. Het leervermogen is nog niet groot, de fokker moet dus vooral inzetten op gewenning aan zintuiglijke prikkels.

  • socialisatiefase (3 weken – 12 weken)

Dit is de periode waarin pups meestal naar hun nieuwe thuis gaan. Waar de opvoeding van de pups tot nu toe dus bij de moederhond en de fokker lag, verschuift die verantwoordelijkheid nu naar jou als baasje.

Er spelen 3 belangrijke processen:

– socialisatie = hechting aan andere levende wezens

– lokalisatie = hechting aan de leefomgeving

– habituatie = gewenning aan prikkels zoals geluiden, ondergronden, voorwerpen, …

Vanaf 5 weken oud beginnen de pups voor het eerst angstresponsen te ontwikkelen. Dit heeft een invloed op hun exploratiegedrag. Op 8 à 9 weken oud is er de 1e angstpiek, waarbij de pups erg gevoelig zijn voor negatieve ervaringen.

  • juveniele fase (12 weken – 8 maanden)

In deze fase nemen de motorische capaciteiten van de pups toe, alsook hun vermogen om nieuwe vaardigheden te leren. Verder komen de rastypische kenmerken van je hond hier sterk tot uiting. Het is belangrijk om de 3 processen uit de voorgaande ontwikkelingsfase ook nu goed te onderhouden.

vervolg juveniele fase: De pups hebben zelfs meer stimulatie nodig dan voordien. In de overgang naar de puberteit is er een 2e angstpiek, waarbij ze opnieuw gevoelig zijn voor negatieve ervaringen.

  • puberteit (8 maanden – 1,5 a 3 jaar)

De puberteit is de periode waarin pups seksueel volwassen worden (na de puberteit worden ze pas sociaal volwassen). Deze fase wordt gekenmerkt door 3 soorten veranderingen:

– hormonale: testosteron bij reuen, loops worden bij teven

– mentale: de hele geurwereld gaat open, geur gaat ten koste van de gekende sociale regels en gehoorzaamheid, emoties overheersen en ratio wordt onderdrukt

– fysieke: groei, spierontwikkeling

  • volwassen fase (2 jaar – 7 jaar)
  • seniorfase (7 jaar – …)

Hoe leren honden?

Tenslotte ga ik wat dieper in op hoe honden leren en hoe je dus het best met je pup aan de slag kan gaan. Om je pup op te voeden en te trainen is het namelijk erg belangrijk om te weten hoe je dit precies moet aanpakken.

Honden leren op verschillende manieren:

  • niet-associatief leren (habituatie en sensitisatie)
  • associatief leren (klassieke en operante conditionering)
  • complex leren (sociaal leren, inzichtelijk leren, …)

Habituatie gaat ervoor zorgen dat onze honden uiteindelijk niet meer reageren op voor hun neutrale prikkels. Bijvoorbeeld: je pup leert om niet te reageren op de stofzuiger of het geluid van de tv omdat hij deze prikkel als niet bedreigend ervaart.

Sensitisatie gaat ervoor zorgen dat ze steeds feller gaan reageren op voor hun negatieve / bedreigende prikkels. Bijvoorbeeld: je pup heeft een negatieve ervaring met een andere hond, terwijl hij ouder wordt, begint hij steeds meer uit te vallen aan de lijn naar andere honden.

Deze processen spelen een belangrijke rol in de opvoeding van onze pup.

Wanneer we trainen met onze pup, gaan we vooral aan de slag met het associatief leren. Simpel gezegd betekent dit dat de hond een associatie legt tussen 2 onafhankelijke prikkels.

Bij klassieke conditionering gebeurt dit tussen een neutrale prikkel en een bepaald gedrag van de hond. Bijvoorbeeld: je koppelt het commando ‘zit’ aan je pup die gaat zitten.

Bij operante conditionering gebeurt dit tussen een bepaald gedrag van de hond en de versterking die erop volgt. Zo’n versterking kan een positieve of negatieve beloning of straf zijn. Bijvoorbeeld: je pup krijgt een snoepje nadat hij een commando goed heeft uitgevoerd.

Heb je graag 1 op 1 coaching over deze thema’s? Boek dan een match call in om te bekijken of mijn Welkom puppy coachingstraject iets voor jou is.

Hee, ik ben Tamara

Als puppycoach help ik jou een goede start te maken met je pup zodat hij opgroeit tot een stabiele volwassen hond. Samen met jou ga ik voor meer gelukkige honden én gelukkige baasjes! Meer weten over waarom ik dit doe en hoe ik dit aanpak?

De 5 veel gemaakte fouten bij puppy opvoeding (die je al kan maken nog vóór je pup in huis is)
meer blogs