Met welke dingen moet je ‘onmiddellijk’ starten als je pup thuis toekomt? 🤓🐾
Dus… Je hebt bepaald welk ras je wil en bij jouw levensstijl past. Je bent gaan kijken bij een goede fokker. Je hebt een tijdje op de wachtlijst gestaan, en ondertussen liet de fokker weten dat er een nestje op komst is. Je hebt afgesproken om je pup een van de komende dagen te gaan halen 🥳 Welke zaken kan je dan best ‘onmiddellijk’ beginnen toepassen voor je pup en welke dingen kunnen gerust nog een tijdje wachten?
In de eerste weken is het erg belangrijk dat je pup de tijd krijgt om rustig te wennen aan zijn nieuwe baasjes, de nieuwe omgeving, … Laat hem verkennen zonder hier druk achter te zetten of direct al grote verwachtingen te hebben. Je pup is tot nu toe altijd bij zijn mama en broertjes / zusjes geweest. Dit vraagt een grote aanpassing voor hem. Denk er ook aan dat je pup op 8 à 9 weken zijn 1e angstpiek heeft, waardoor hij gevoeliger is voor negatieve ervaringen.
In deze periode zijn er wel al enkele dingen waaraan je samen kan werken:
- zindelijkheidstraining
- benchtraining en alleen leren zijn
- socialisatie / habituatie / lokalisatie
- lijngewenning
- ongewenst gedrag voorkomen
- de onderlinge vertrouwensband tussen jou en je hond
- …
Wat kan nog even wachten?
- wandelen
- aanleren van commando’s
- hondenschool
- veel bezoek van mensen en andere honden
- …
Ik ga hieronder wat dieper in op enkele van deze thema’s. Heb je graag 1 op 1 coaching over deze thema’s? Boek dan een match call in om te bekijken of mijn Welkom puppy coachingstraject iets voor jou is.
Socialisatie / lokalisatie / habituatie
Dit is iets waar elk nieuw baasje snel mee aan de slag wil gaan, maar dat helaas ook regelmatig fout aangepakt wordt. Bovendien wordt er vaak enkel gesproken over socialisatie, terwijl de 3 verschillende elementen van belang zijn. Ik geef je hieronder enkele aandachtspunten mee.
- socialisatie = hechting aan andere levende wezens
- lokalisatie = hechting aan de leefomgeving
- habituatie = gewenning aan prikkels zoals geluiden, ondergronden, voorwerpen, …
Deze processen beginnen al vroeg in het leven van je pup, namelijk vanaf 2 à 3 weken oud. Pas wanneer je pup 8 weken oud is, mag hij naar jou als nieuw baasje komen. Het is dan ook erg belangrijk dat de fokker voldoende tijd spendeert om deze processen te laten ontwikkelen. Vanaf de leeftijd van 8 tot 12 weken kan jij als baasje je pup hier nog verder bij helpen. In de weken en maanden nadien is het belangrijk om de basis die tot dan gelegd is, verder te onderhouden. Het is dus een ‘work in progress’ 💪💪
Sommige hondentrainers of hondenscholen geven een hele lijst van plaatsen, voorwerpen, levende wezens, geluiden, … mee om met je pup te gaan oefenen. Dit is echter helemaal niet nodig. Wat is uiteindelijk de bedoeling? Dat je pup voorwerpen, plaatsen, geluiden, levende wezens, … leert kennen, waar hij in de rest van zijn leven veel mee te maken zal hebben. Denk dus eens goed na over wat je pup allemaal gewoon zou moeten worden.
Ga je elke week naar de markt en wil je je hond graag meenemen, oefen hier dan zeker op. Ga je regelmatig met de trein op uitstap en moet je hond mee kunnen, oefen hier dan zeker op. Ga je elk jaar 2 keer op vakantie naar de kust en neem je je hond graag mee, oefen hier dan zeker op. Doe je al deze dingen niet, maar vond je ze wel ergens terug op een lijst op het internet? Vergeet al deze zaken dan. Focus op de dingen die wel belangrijk zijn in het leven van je pup. Je pup legt nu zijn basis, zijn referentiekader voor wat hij normaal en dus niet bedreigend vindt.
Hoe ga je dit dan concreet aanpakken? Stap je met je pup onmiddellijk een treinstation in en een trein op? Nee. Doe dit stap per stap en bouw langzaam op. Kijk goed naar het gedrag en de lichaamstaal van je pup. Voelt hij zich ok of lijkt het alsof hij weg wil? Zorg ervoor dat je begint op voldoende grote afstand en dat je deze afstand dan langzaamaan verkleint. Zorg voor veel positieve associaties.
Maar eigenlijk hadden we het over de eerste weken van je pup in zijn nieuwe thuis… 🏡🐾 Meestal zal dit zijn in de periode vanaf 8 weken oud. Ga je dan al deze zaken onmiddellijk doen? Opnieuw nee. De eerste dagen en weken moet je pup de tijd krijgen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou als baasje. Dat op zich is al een onderdeel van socialisatie, habituatie en lokalisatie. Wat je dus wel kan doen, is hier bewust mee omgaan en bewust kijken naar de lichaamstaal van je hond als reactie op jou, de omgeving, bepaalde voorwerpen, bepaalde geluiden, … Zijn er zaken in huis die hij spannend vindt en waar je dus op kan oefenen? Daarnaast kan je ook thuis een aantal zaken al introduceren om verder te werken op die socialisatie, habituatie en lokalisatie. Focus daarop en trek nadien pas de wijde wereld in 😉
Lijngewenning
Vandaag ga ik wat dieper in op de lijn gewenning van je pup. De meeste baasjes willen (goed bedoeld) al direct gaan wandelen met hun pup. We vergeten er echter bij stil te staan dat ze misschien helemaal geen halsband of harnas gewoon zijn en dat de buitenwereld heel wat ongekende prikkels bevat. Als je mijn vorige post gelezen hebt, zal je dus nu denken ‘AHA, die lijn gewenning is dus één van die dingen die we thuis al kunnen doen in de eerste weken in het kader van habituatie’ 👆💡 En dat klopt helemaal! Ik geef je hieronder enkele aandachtspunten mee.
- Gebruik steeds een vaste halsband (geen sliplijn of dergelijke) of een goed harnas (Y-tuig).
- Kijk naar de lichaamstaal van je pup en volg zijn tempo.
- Zorg eerst voor een positieve associatie met het harnas.
- Train nadien op het aandoen van het harnas.
- Zorg ervoor dat je pup zelf met zijn hoofd naar het harnas beweegt (ipv dat jij het harnas naar hem toe brengt).
- Het effectief dicht doen van het harnas train je pas wanneer je pup zijn hoofd zonder problemen door de opening steekt.
- Train op het dichtklikken van het harnas.
- Laat je pup gewoon worden aan het dragen van het harnas.
- Nu pas komt het aanklikken van de lijn aan bod.
- Je kan bijvoorbeeld starten met een heel licht huislijntje.
- Maak ook eerst de lijn positief.
- Train op het aanklikken van de lijn.
- Zorg ervoor dat je pup geen negatieve ervaringen op doet doordat hij weg wil en jij de lijn tegenhoudt of doordat de lijn ergens achter blijft hangen.
Dit alles kan je doen in de eerste weken nadat je pup thuis is gekomen. Dat betekent dus dat je in die eerste weken nog niet met hem gaat wandelen. Dit is niet nodig, je kan hem gerust op andere manieren voorzien in zijn basisbehoeften. Nadien kan je stilaan beginnen met kleine wandelingen. Let ook hier goed op de lichaamstaal en het tempo van je pup. Forceer hem nooit.
Hoe ga je om met het ongewenst gedrag van je pup?
Meer specifiek of het voorkomen van en correct omgaan met dit ongewenst gedrag. Voorkomen is namelijk makkelijker dan later moeten afleren én correct omgaan hiermee levert je altijd meer voordelen op dan je pup beginnen corrigeren.
Wat is ongewenst gedrag nu eigenlijk? 🤔 Ongewenst gedrag is gedrag dat voor je pup compleet normaal is, maar vaak door jou als baasje of door jouw omgeving als storend of minder aangenaam wordt ervaren. Denk maar aan graven, dingen kapot bijten, in je handen bijten, eten stelen, opspringen, … Je pup heeft dus geen flauw idee dat hij iets doet wat van jou niet mag. Hoe kan je dit dan duidelijk maken?
- Zorg voor een goed management.
Management zorgt ervoor dat het ongewenst gedrag gewoonweg niet gesteld kan worden.
- Zorg ervoor dat de basisbehoeften van je pup ingevuld zijn.
Als je pup voorzien is in zijn basisbehoeften, zal hij zich meer in evenwicht voelen, zal hij zich beter zijn vel voelen. De nood om die basisbehoeften dan op een minder aangename manier in te vullen is veel kleiner.
- Beloon gewenst gedrag.
Leer je pup gedrag aan dat onverenigbaar is met het ongewenst gedrag. Beide gedragingen kunnen niet op hetzelfde moment uitgevoerd worden. Start dus met het aanleren van een bepaald gewenst gedrag in trainingscontext en beloon hier goed voor.
- Onderbreek het ongewenst gedrag zonder het te versterken.
Als je pup er op een bepaald moment toch in slaagt om het ongewenst gedrag uit te voeren, onderbreek dit dan. Je kan momenteel het gewenste gedrag nog niet vragen, want hier ben je nog op aan het oefenen. Onderbreek dus rustig het gedrag van je pup met een minimum aan aandacht. Hoe meer aandacht je geeft, ook negatieve aandacht, hoe meer het ongewenst gedrag versterkt zal worden.
- Buig het ongewenst gedrag om naar het getrainde gewenst gedrag.
Als je pup het gewenste gedrag goed kent in een trainingscontext, kan je de situatie waarin het ongewenst gedrag zich normaal voordoet in scène zetten. Op die manier kan je dan oefenen om het gewenste gedrag te vragen nog voor je pup de kans krijgt het ongewenst gedrag uit te voeren. Pas wanneer je dit voldoende geoefend hebt, kan je het gewenste gedrag beginnen vragen in dagdagelijkse situaties.
- Blijf steeds geduldig en consequent omgaan met je pup.
- Corrigeer je pup niet.
Zoals gezegd: negatieve aandacht is ook aandacht. Bovendien heeft corrigeren een negatieve invloed op de band tussen jou en je pup.
Heb je graag 1 op 1 coaching over deze thema’s? Boek dan een match call in om te bekijken of mijn Welkom puppy coachingstraject iets voor jou is.