Van HAP naar happy: dit is hoe je puppybijten effectief aanpakt.

Je dacht dat een pup vooral knuffelen en plezier zou zijn, maar nu ben je altijd bezig met het ontwijken van die scherpe tandjes! Je bent non-stop op zoek naar manieren om de schade te beperken. Kapotte kleren, krassen op je handen en een gevoel van frustratie. Je wordt er gek van… Als je pup in je handen, kleren of zelfs meubels bijt, lijkt dat misschien problematisch. Maar goed nieuws: puppybijtgedrag is volkomen normaal!

Puppybijten is ongewenst gedrag, althans dat is zo voor jou als baasje of voor je omgeving, maar voor je pup is het compleet normaal en natuurlijk gedrag. Je pup heeft dus geen flauw idee dat hij iets doet wat niet mag.

Liever de video bekijken i.p.v. lezen? Dat kan hier.

Waarom bijt je pup jou?

Puppybijten is een natuurlijke fase in het leven van een pup. Het heeft zelfs een aantal heel belangrijke functies, die niet mogen ontbreken in de ontwikkeling van je pup:

  • Ontdekken: Pups gebruiken hun mond om hun omgeving te verkennen. Het is dus een manier om de wereld te leren. En daarmee een gevoel van veiligheid en zelfstandigheid te ontwikkelen.
  • Tandenwissel: Tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden wisselt je pup zijn tanden, wat irritatie veroorzaakt. Op voorwerpen bijten geeft een verlichting van die irritatie.
  • Bijtremming ontwikkelen: Je pup moet leren hoe hard hij kan bijten om de ander tijdens spel geen pijn te doen en om hoe hard hij moet bijten om de ander de verwonding te geven die hij bedoeld had tijdens een conflict. Dit wordt al aangeleerd van bij de moederhond, maar dit zet zich verder doorheen de puppy- en puberteit.
  • Spel: Bijten en happen is een onderdeel van spel, ook bij volwassen honden. Het is dus een manier om een bepaalde interactie aan te gaan. Om leuk te blijven, moet er natuurlijk voldoende bijtremming zijn.

Met andere woorden: puppybijten is normaal. Het is geen voorbode van agressie en het gaat meestal vanzelf beter na een aantal maanden. Een belangrijke voorwaarde is wel dat er op de correcte manier mee omgegaan wordt. En natuurlijk is het zo dat de ene pup feller bijt dan de andere. Ook dat is normaal, niet elke pup is hetzelfde.

Je pup beseft dus niet dat hij iets fout doet, of dat hij iets doet wat jij niet graag hebt. Het zou dan ook jammer zijn om te verwachten dat hij het plots niet meer doet of om hem hiervoor te corrigeren. Want het is aan jou als baasje om duidelijk te maken wat je wél van hem wil. Je moet aangeven dat wat hij doet niet leuk is, en hem duidelijk maken wat je dus wel wil dat hij doet of wat hij wel mag doen.

Hoe ga je om met puppybijten?

Daarvoor kan je mijn effectieve 5-stappen-methode gebruiken. Vaak zie ik dat baasjes een paar van deze stappen doen, maar niet allemaal, waardoor het puppybijten niet beter wordt ‘ondanks dat je alles al geprobeerd hebt’. Het is dus wel degelijk de combinatie van deze stappen die ervoor zorgt dat je als baasje goed kan omgaan met dat puppybijten. Hoe ziet die 5-stappen-methode er dan uit?

Stap 1. Zorg voor een goed management

Het begint bij goed management, want zo voorkom je dat je pup überhaupt ongewenst gedrag kan stellen. Laat je pup dus niet herhaaldelijk in je handen of kleren bijten. Hoe minder kans hij krijgt om dit gedrag te vertonen, hoe minder succes hij zal ervaren en hoe minder hij het zal herhalen.

Stap 2. Zorg ervoor dat de basisbehoeften van je pup goed ingevuld zijn.

Zorg er o.a. voor dat je pup geen pijn heeft; dat hij een mooi evenwicht krijgt tussen fysieke uitdaging, mentale uitdaging en rust; dat hij zich veilig voelt, enzovoort. En uiteraard voorzie je je pup in voldoende gewenste alternatieven, zoals kauwbotten, een Kong, speeltjes, enzovoort. Want je pup heeft nu eenmaal een grote nood om te kauwen in deze fase van zijn leven.

Stap 3. Train en beloon gewenst gedrag

Leer je pup om gedrag te stellen dat je wel wil i.p.v. het puppybijten, bijvoorbeeld leer hem kiezen voor speeltjes i.p.v. jouw handen, kleren of meubels. Als hij een speeltje pakt, beloon dit met een enthousiaste “Goed zo!” of een kort spelmoment.

Stap 4. Onderbreek het puppybijten als het toch nog zou voorkomen, maar zonder het te versterken

Alle aandacht zal het gedrag versterken. Dat wil zeggen dat zowel positieve als negatieve interactie als reactie op het puppybijten dit gedrag in stand zal houden. Het is dus nodig een gepaste reactie te vinden voor jouw pup. Maak hierbij een onderscheid tussen zacht en hard bijten. Gebruik indien nodig een korte time out als pauze, rustmoment.

Stap 5. Buig het puppybijten om naar het gewenst gedrag

In stap 3 heb je gewenst gedrag geoefend. Tijd om dit nu naar het dagdagelijks leven om te zetten. Timing is hierbij erg belangrijk. Beloon je pup uitbundig wanneer hij het nieuwe gedrag vertoont.

Daarnaast is het sowieso belangrijk om geduldig en consequent te zijn met je pup. Hij moet alles nog leren en dat gaat het best met een liefdevolle aanpak.

Aan de slag!

Met deze 5 simpele stappen ga je in no-time van een lastige bijtgrage pup die je frustreert naar een relaxte pup die braaf bij je ligt, zonder steeds in je handen of voeten te bijten. Zo kunnen jullie meer genieten van elkaar en kan jij eindelijk weer de kleren en schoenen dragen die je wil, zonder bang te moeten zijn dat ze kapot gebeten worden.

Denk eraan: Je pup opvoeden vraagt tijd, geduld en een beetje creativiteit. Maar met de juiste aanpak maak je van dat lastige puppybijten een herinnering.

Op zoek naar meer hands-on tips & tricks om het puppybijten effectief aan te pakken? Dan is mijn DIY cursus ‘Van chaos naar controle: tackel elk ongewenst puppygedrag met deze 5 stappen’ wat jij nodig hebt om van veel puppy gedoe naar een flinke pup te gaan.

puppycoach met eigen hond

Hee, ik ben Tamara

Als puppycoach help ik jou een goede start te maken met je pup zodat hij opgroeit tot een stabiele volwassen hond. Samen met jou ga ik voor meer gelukkige honden én gelukkige baasjes! Meer weten over waarom ik dit doe en hoe ik dit aanpak?

Gratis e-books & videolessen die de opvoeding en training van je pup makkelijker maken.
meer blogs